Films & Religie

RondomJezus.nl

Films bedoeld voor in de Veertigdagentijd, nu wellicht in coronatijd?

In de veertigdagentijd zouden wij in het Filmtheater zes films laten zien die in verband gebracht kunnen worden met het lijden en sterven van Christus. Meestal beginnen wij – directeur Luc Freijer, pastoor Victor Scheijde en ds. Jurjen Zeilstra – al in het najaar naar geschikte films te zoeken. Dat is nog niet zo eenvoudig, want nu de filmwereld in toenemende mate gedigitaliseerd raakt, zijn er allerlei monopolies (Disney, Netflix) op oude films, waardoor het aantal oude films waaruit het Filmtheater kan kiezen steeds meer beperkt raakt. Films op van die grote spoelen van vroeger worden niet meer vertoond.

Twee films hebben we nog echt kunnen laten zien, voordat corona toesloeg en het theater werd gesloten: de prachtige en fascinerende nieuwe film ‘A Hidden Life’ (2019) over de Oostenrijkse boer die ‘nee’ zei tegen de Nazi’s, en de inmiddels wel klassiek te noemen verfilming van ‘De naam van de roos’ (1986) naar het boek van Umberto Eco. De laatste film gaat over de voorzichtige opkomst van modern wetenschappelijk denken in de late middeleeuwen. Daar begint een tegenstelling tussen geloof en wetenschap waar wij nog steeds mee bezig zijn. Beide films waren aan Jurjen Zeilstra ter inleiding toebedeeld. (zie besprekingen).

Misschien heeft u juist in deze tijd wel eens een extra vrije avond, geschikt om een van deze mooie films op dvd of gedownload te kijken thuis op uw TV.

Alle films in deze serie

A Hidden Life

The Name of the Rose

– Two Popes

Das Klassenzimmer

– The Green Mile

Van een aantal films is een bespreking beschikbaar. Klik hiervoor op de titel.