Film: Das schweigende Klassenzimmer

RondomJezus.nl

De film ‘Das schweigende Klassenzimmer’ speelt in Oost-Duitsland. Ds. Erik van Halsema bleef met vragen achter.

Een van onze dochters ging vorig jaar met het Comenius op excursie naar Berlijn. In hun volgeladen programma zat ook de vertoning van de film ‘Das schweigende Klassenzimmer’.

Het bijzondere daarvan was dat de film ingeleid werd door een man die de verfilmde gebeurtenissen in 1956 zelf meegemaakt had. Hij was een van de leerlingen geweest in de bewuste klas, in de toenmalige DDR tijdens de Hongaarse opstand. Als ze besluiten om als een daad van solidariteit met de Hongaren twee minuten stil te zijn tijdens een les breekt de pleuris uit.

Zelfs de minister van onderwijs komt eraan te pas om deze klas weer in het gareel te krijgen. Opeens zijn ze staatsgevaarlijk individuen. De film zoomt in op enkele van de betrokken gezinnen en laat hun dilemma’s zien.

Deze film uit 2018 is gebaseerd op een boek, in 2006 geschreven door Dietrich Garstka, een van de leerlingen uit de bewuste klas. Met vele anderen uit die klas vluchtte hij na de, in de film gedocumenteerde gebeurtenissen, via West-Berlijn naar de Bondsrepubliek (het was nog de tijd van voor de muur). De bijna tachtigjarige man die voor de groep Comenianen de film inleidde behoorde tot de minderheid van de klas die een vlucht niet had aangedurfd en in de DDR was gebleven. Zijn verhaal en de daarop volgende vertoning van een film, handelend over jongeren van dezelfde leeftijd, maakte op de Hilversumse groep een grote indruk. De film laat iedereen, jong en oud, achter met de vraag: zou ik het gedurfd hebben om principieel te blijven?